Părinții din România pot cere zile libere plătite, pentru a sta cu copiii: care sunt condițiile

de: Alexandru Puiu
14 09. 2020

În contextul în care mulți copii din România vor începe astăzi școala online, părinții au dreptul să stea cu ei acasă și să fie plătiți pentru asta, în anumite condiții.

Legislația din România s-a adaptat destul de rapid în ultimul an la schimbările din pandemie, introducând mai multe prevederi pentru părinții care trebuie să aibă grijă de copii. O parte dintre acele prevederi legislative intră în vigoare de astăzi, când mulți elevi și preșcolari nu pot reveni în unitățile de învățământ din cauza faptului că acestea se află în scenariul roșu.

În principiu, este vorba de două acte normative, o lege și o ordonanță, care prevăd acordarea de zile libere părinților în situația închiderii unităților de învățământ din motive diferite. În mod previzibil, există multe particularități care trebuie avute în vedere, în cazul în care vrei să îți iei în continuare salariul, dar să ai și grijă de copii în confortul căminului. Detaliile întregului proces au fost diseminate de avocatnet.ro.

Legea 19/2020 stabilește că zile libere se acordă în toate situațiile în care se decide suspendarea cursurilor sau închiderea temporară a unităților de învățământ, “ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate astfel de către autoritățile competente”. După cum apare în lege, măsura se aplică și “pe perioada vacanțelor școlare, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ și a unităților de educație antepreșcolară, ca urmare a stării de urgență”.

Pe de altă parte, OUG 147/2020 stabilește că zilele libere se acordă tot pentru supravegherea copiilor, dar în situația suspendării cursurilor față în față din cauza epidemiei de coronavirus. Așadar, ordonanța se aplică într-o singură situație (cea actuală, generată de epidemia de COVID), în timp ce legea are o plajă mai largă de aplicare.

Conform celor două acte normative, pot solicita zile libere plătite doar părinții ai căror copii înscriși în cadrul unei unități de învățământ au vârsta maximă de 12 ani sau au vârsta maximă de 26 de ani cu dizabilități. Este important de reținut că legea nu se aplică doar bugetarilor, ci tuturor angajaților din sectorul privat și public.

Chiar și dacă în mod uzual lucrezi de acasă, poți cere zile libere, dar doar în momentul în care unitățile de învățământ sunt închide din cauza pandemiei de coronavirus, cum ar putea fi cazul în această perioadă. În cazul copiilor cu doi părinți, doar unul dintre ei poate beneficia de prevederile actelor normative referitoare la momentul închiderii creșelor, grădinițelor și școlilor.

Pentru a putea beneficia de libere plătite pentru supravegherea copiilor, părinții trebuie să depună la angajator o cerere în acest sens, însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere pentru același lucru, precum și de o copie a certificatului/ certificatelor de naștere al/ale copilului/copiilor. În cazul unui copil cu handicap, se va atașa și o copie a certificatului de încadrare în grad.

Părinții aflați în această situație nu vor primi salariul integral. În schimb, vor primi o indemnizație “în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”. Banii vor veni de la angajator, nu de la statul român și vor fi impozitați, cu mențiunea că taxele vor fi suportate de angajator, nu de către angajat.